Chef & företagare

Så varvar du ner INNAN semestern

-8 tips för dig som inte vill starta sommaren med att krascha.

Inför den stundande sommaren funderar många på hur man ska undvika att köra ända in i kaklet på jobbet, för att sedan spendera den första veckan på semestern med förkylning, migrän och familjebråk. 

”Det handlar ofta om att hantera rädslan för att släppa kontroll och ångesten över att koppla ner”, säger samhällsentreprenören och ledarutvecklaren Angeli S Hederberg.

”En hållbar chef eller företagare tar ansvar för egen återhämtning. Om du inte kan vara ledig utan att din verksamhet faller har du ett utvecklingsarbete att göra till hösten.”

Här ger Angeli sina bästa tips inför sommaren till dig som är chef eller företagare. 

8 tips för den som inte vill inleda semestern med att krascha:

1. Välj lojalitet. Var inte så snäll mot andra att du blir dum mot dig själv. Kunder, samarbetspartners och personal kommer inte att bli besvikna bara för att du är ledig några veckor. Du ska hålla hela yrkeslivet och ha långsiktiga relationer till familj och vänner. Som chef eller företagare är det avgörande att du tar ett strategiskt ansvar för din hälsa. Det är inte vad du säger utan vad du gör som blir en förebild för medarbetare och kunder.

2. Varva ner innan semestern. Boka inte in saker som höjer pulsen de sista dagarna. Promenera istället för att trängas i kollektivtrafiken, sluta efter lunch, ät en medveten måltid utomhus, ta en shoppingrunda på stan. Gå helt enkelt in i semestermood redan på arbetstid.

3. Rensa ut och bädda för hösten. Ge skrivbordet, pappershögarna och surdegarna en dust. Gör ett mentalt bokslut: vad har funkat, vad känner du dig stolt över, vad kan bli bättre, hur vill du att ditt företag ska utvecklas? Ha avstämning med dina viktigaste intressenter (kunder/samarbetspartners/personal) så att du känner att det är tydligt vad du kommer tillbaka till i höst. Boka in en rolig höstgrej, tex en kurs ell utbildning. Är bra att se fram emot när semestern-är-slut-ångesten kickar in.

4. Bygg in filter. Sålla i vilka som kan nå dig. Delegera till personal så att någon läser din mail/svarar i telefon åt dig och endast skickar vidare till dig om det är akut. Ha ett e-post-autosvar som säger att du inte läser mail och att folk ska smsa om det är brådskande. Då kan du med lugn låta bli att kolla mailen titt som tätt, du har delegerat ut ansvaret på den som vill nå dig. Faller verksamheten utan dig? Då behöver du troligen ta tag i ditt ledarskap och din affärsmässighet efter sommaren och utveckla nya arbetssätt som gör dig själv mindre oumbärlig.

5. Se det som personlig utveckling att koppla ner. Hantera ångesten av att inte vara tillgänglig – inte genom att kolla mailen och sociala medier utan genom att utmana dig själv att låta bli. Hjärnan vill ha snabba belöningar  men hjärnan är också plastisk, dvs förändringsmöjlig. Så låt inte de snabba belöningarna kicka in, utan öva på att göra det du mår bra av på lång sikt. OBS! Misslyckas du eller måste du kolla mail? Gör det utan dåligt samvete men under en begränsad tid, tex 30 min efter frukost, för att sedan släppa det resten av dagen.

6. Vägra dåligt samvete. Ta ledigt några dagar när barnen är på förskolan/sover borta. Släpp kontrollen för ett projekt till en branschkollega/samarbetspartner/anställd. Ta hand om dig själv eller umgås med din partner/vänner. Hetsa inte ihop något romantiskt/upplevelserikt på ledigheten om det enda du vill är att äta hämtmat i solstolen (eller kolla film i soffan fast det är sol ute).

7. Kombinera jobb och ledighet. Kanske kan familjen följa med på en jobbresa som ni kombinerar med en utflykt? Eller så sköter du inköpen från en strand utomlands? Eller coachar dina medarbetare via video på landstället? Det viktiga är att du inte småjobbar hela tiden utan sätter gränser. Och att du har gjort upp tydliga spelregler med din familj så alla vet när du jobbar respektive är ledig.

8. Planera för en mjukstart. Börja tex jobba på en torsdag, men kommunicera i ditt autosvar och på telefonsvararen som om du vore tillbaka först måndagen efter. Det ger dig ett par uppstartsdagar när hösten sätter igång. Du ska INTE spendera den sista semesterdagen med att läsa mail och börja tänka arbete, det ska du ha byggt in en eller ett par jobbdagar för. Varför inte ta jobbets första dagar på ett café eller från en park? Börja med andra ord arbetstiden på samma sätt som du började semestern; på halvfart.

Vill du att vi kontaktar dig?

    Grundare:

    Angeli Sjöström Hederberg
    angeli@processrum.se
    Mobil: 076 313 44 32