Angeli intervjuad om jobbsökartips på svt.se

Expertens tips: Det här ska du tänka på när du söker jobb

När hösten närmar sig är det dags för somliga att söka jobb. Kanske letar du efter nya utmaningar, eller så är du färsk på arbetsmarknaden. Angeli Sjöström Hederberg är samhällsentrepenör och har jobbat som karriärkonsult. Hon listar sina bästa råd på hur du ska göra för att få drömjobbet – och vad du absolut bör undvika.

Angeli Sjöström Hederbergs tre bästa tips när du söker jobb:

• Lyft luren och ring
– Det är så pass många som inte orkar eller våga ringa till arbetsgivaren som utannonserar jobbet. Gör du det får du ett övertag över andra som söker. De flesta jobb utannonseras inte ens. Ibland kan du ringa och skapa ditt egna jobb eller ha en idé om vad du kan göra.

• Sätt dig i arbetsgivarens skor
– Utgå från vad arbetsgivaren har för behov. Läs på om arbetsgivaren på deras hemsida, vad det står om dem på nätet, vad de har för projekt på gång – kliv in i deras kläder helt enkelt.

• Lägg tid på det personliga brevet
– På det personliga brevet har du chansen att sticka ut. Skriv saker som inte redan står på CV:t och sådant som ingen annan kan skriva om dig. Man får vara specifik och använda sig av storytelling. Istället för att skriva att du är bra på att ta initiativ kan du berätta om ett projekt du drivit igenom.
Lika bra som det är att veta vad du ska göra, är det att veta vad du bör undvika. Detta säger Angeli Sjöström Hederberg:

• Sök inte ett jobb du inte vill ha
– Det låter kanske självklart, och ibland behöver du kanske söka ett jobb för att få ut eller söka till A-kassan. Men sök färre jobb som du verkligen vill ha än för många. Arbetsgivaren märker direkt om du söker ett jobb och verkligen vill ha det.

• Sök inte jobbet du inte hade anställt dig själv till
– Om du inte tror eller känner att du skulle anställa dig på det jobbet du söker, måste du spetsa till din ansökan eller till och med skaffa dig mer erfarenhet eller utbildning innan du söker den typen av jobb.

• Sök inte för många jobb
– Att skjuta med hagelbössa är meningslöst. Hellre att du har få ansökningar som är riktigt bra än för många halvbra. Att få till en bra ansökan tar ganska många timmar att skriva. Så lägg hellre tid på några få för att öka chansen att lyckas.

Vill du att vi kontaktar dig?

    Grundare:

    Angeli Sjöström Hederberg
    angeli@processrum.se
    Mobil: 076 313 44 32