Sa-ar-hon-foraldraledig lange

Så är hon föräldraledig länge – utan att tappa kunderna

Publicerad på www.driva-eget.se 8/2 2017, text: Yasemin Bayramoglu

Många småföretagare klagar på att det är svårt eller rentav omöjligt att vara föräldraledig på heltid.
Men Angeli Sjöström Hederberg tycker att det fegt. För det går för de allra flesta. Nu väntar hon sitt andra barn och ska vara hemma i tio månader.

Angeli var bara 24 år när hon startade sitt företag. Hon hade insett att eget företag var en genväg till att få jobba med det hon ville – som organisationskonsult nischad mot ideella organisationer.

Hon har alltid vetat vad hon velat och har tagit ut riktningen därefter. En bra förutsättning för att fixa föräldraledigheten också – hon gillar strategier. Så när tankarna på barn dök upp var det mycket planering för att verkligen kunna tillåta sig att vara föräldraledig – på riktigt.

– Det är något mystiskt i att kvinnor startar eget företag för att kunna få tid med familjen, medan män säger att de inte kan vara föräldralediga för att de driver eget företag. Det är hårt generaliserat, men det finns ändå sanning i det, säger Angeli, som skrivit en hel bok om hur man lyckas få ihop föräldraskap med eget företagande.

Visst, som konsult är det kanske lättare än om man driver livsmedelsbutik och har stora fasta kostnader. Men många gånger handlar det om att våga vara normbrytande också menar hon. Och att man tar hjälp för att våga stå lite vid sidan av verksamheten ett slag.

Angeli skapade en tydlig strategi för att det skulle funka när hon var hemma med första barnet. Hon hade tre huvudpunkter:

 • SKAPA KONCEPT. Angeli bröt ut en del av det hon jobbade med och paketerade till en tydlig produkt.
 • TA EXPERTROLLEN. Genom att både skriva en bok och skapa webbkurser axlade Angeli expertrollen och stärkte sitt eget varumärke. Det blev också produkter som kunde sälja sig själva under föräldraledigheten.
 • HITTA UNDERKONSULTER. Angeli skapade ett nät av underkonsulter som kunde ta hennes uppdrag under föräldraledigheten mot en kickback på 20–50 procent.

– Jag hade sett till att ta bra betalt redan en bra tid före föräldraledigheten så att jag dels skulle kunna skaffa en buffert och sedan också ha ”råd” med kickbacken, säger Angeli.

När första barnet föddes 2014 var hon föräldraledig i sex månader. Nu är planen att hon ska kunna vara hemma i tio månader. Och den här gången kommer det att bli lättare än sist. För nu vet hon att samarbetet med sin ställföreträdare funkar.

– Man måste ha modet inåt att faktiskt våga släppa och stoppa den egna impulsen att ta kontroll. Det kräver mycket av en. Den underkonsult som jag hade som ersättare för mig förra gången kommer att vara det igen och jag har fullt förtroende för henne. Sist läste hon min mejl och jag vidarekopplade telefonen till henne. Jag följde månadsrapporteringen från ekonomin och så hade vi telefonmöte var åttonde vecka om det inte var något akut. Så blir det den här gången också, säger Angeli.

De har upprättat tydliga avtal sig emellan där det är klargjort hur ansvarsfördelningen ser ut. Och det funkar.

Den stora rädslan som många har är kanske att kunderna ska gilla ersättaren bättre, så att man ska tappa kunderna under föräldraledigheten. Men även detta reglerar Angeli i avtal – hon ”äger” kunden. Och all fakturering ska gå genom hennes företag, med hennes logga.

– Sedan handlar det mycket om ens egna fantasier. Många kunder märkte knappt att jag var föräldraledig sist. Det är viktigt att påminna sig om att ta sig själv på lite mindre allvar. Och det som förvånade mig sist var hur förstående kunderna var. Det är inget konstigt att man är föräldraledig. Nu säger en del kunder ”då väntar vi tills du är tillbaka”. De försvinner inte automatiskt. Det handlar om att ha en öppen relation med sina kunder och att man ser sig som jämbördiga. Jag överlevde – och jag hade kvar mina kunder.

Vill du bli kontaktad?

  Grundare:

  Angeli Sjöström Hederberg
  angeli@processrum.se
  Mobil: 076 313 44 32