Barn + företag = problem?

Hur fixar man balansen som företagare och förälder? Det har entreprenören och författaren Angeli Hederberg tagit reda på. Här är hennes råd till nyblivna föräldrar.

Av Cecilia Ingvarsdotter, publicerat på www.driva-eget.se den 12 oktober 2015.
driva-eget

När det började blir dags för barn för företagaren Angeli Hederberg, funderade hon på hur det egentligen skulle gå att kombinera företagandet med barn. Hennes mål var att kunna driva ett lönsamt företag och samtidigt vara en närvarande förälder.

– Jag funderade mycket på hur jag skulle lösa ekvationen barn och företag och dessutom var jag rädd att jag skulle få ge upp träning, relationer och mycket annat. Så jag arbetade fram en tydlig bild av hur jag ville ha det.

Började bygga ett system

Angeli började bygga upp ett system för hur hon och hennes man skulle kunna lösa både de praktiska och psykologiska hinder när barnet kom. Just att ha en plan för hur du ska lösa olika problem som kan uppstå menar Angeli är a och o.

– Se till hur just du vill att din föräldraledighet ska vara. Vad behöver och kan du lösa för att få det fungera? Se till att delegera och informera dina kunder om hur det kommer att bli framöver. Ha tillit till att kunder inte kommer glömma dig. De allra flesta förstår och är glada.

Men barn kommer som alla vet inte på beställning. Det tog tre år att få systemet på plats med underkonsulter, bok, webbutbildning mm som gjorde att jag kunde dra in pengar utan att jobba. Att bli gravida tog sedan 1,5 år. När Angeli blev gravid började hon intervjua företagare för att se hur de hade hanterat företaget när barn kom in i bilden. Det resulterade till slut i boken Föräldraprenör.

– Jag upplevde att folk var glada och nöjda och tyckte det var enklare att vara företagare och förälder än anställd. Självklart har jag mött föräldrar som har haft det tufft men jag vill sprida kunskap om att det kan bli något riktigt bra också.

Var rädd att jobba för lite

Angeli tycker att man ska vara normkritisk och försöka kliva utanför förväntningarna om hur man ska bete sig som förälder eller företagare.

– Men man ska även våga vara helt föräldraledig även om man har företag. Jag var helt bortkopplad i 6 månader. Sedan finns det de som arbetar från BB, alla ska få göra det de vill och vad som passar dem.

En rädsla som Angeli hade innan hon fick barn var att hon inte skulle få jobba så mycket som hon ville.

– Det blev bra. Jag lever i en jämställd relation och vi delade lika på föräldraledigheten. Män måste kräva sin rätt att få ta sina dagar och vi kvinnor måste släppa in männen och låta dem ta plats. Det är något vi alla kan bli bättre på.

 Angelis lösningar för att kombinera företag och föräldraskap

  • Satsa på något som kan ge pengar under tiden du är ledig utan att du behöver lägga så mycket tid på det. Som exempelvis skriva en bok eller göra en webbutbildning
  • Anlita underkonsulter och ta en kick back på uppdragen du förmedlar
  • Samverka med andra: ”Jag gör detta åt dig i fyra månader så du det åt mig i fyra månader.”
  • Våga bryt normer! Ta med barnen i ditt företag, till exempel i kontoret eller i butiken. Det är ofta mycket enklare än vad man tror att kombinera jobb och barn, om man tänker till.
  • Om du har en partner, dela upp vabb, blöjbyten och lämningar.
  • Försök att inte bli stressad om det är stökigt hemma, du behöver inte alltid leverera till 100 procent.
  • Släpp kontrollen, delegera och våga be om hjälp!