Konsten att balansera företagande och föräldraskap i semestertider

Publicerad i Arbetarbladet 8 juli 2015

www.arbetarbladet.se/opinion/debatt/losning-pa-tillvaron-ar-att-bli-foraldraprenor

Semestertiden är här. Som föräldraprenör* kan det vara en stress i sig att få ihop ledigheten när både bolag och barn pockar på uppmärksamhet. För att lösa utmaningen kombinerar jag gärna jobb och semester. Men lika viktigt är det att våga vara ledig och stå ut med rädslan att bli bortglömd. Som egen företagare finns det perioder med mycket jobb och då arbetar jag intensivt. Sedan kommer månader med lite inflöde och då gäller det att ha modet att vara ledig. Jag ser allt för många föräldraprenörer som gör sig oumbärliga i både rollen som förälder och företagare. När jag blev gravid insåg jag att jag inte ville göra det misstaget, så jag byggde upp mitt soloföretag så jag idag kan tjäna pengar även när jag är ledig med familjen. Det handlar om att konceptualisera, sälja smart och lägga tiden på det som driver affären.  En lösning för att få ihop tillvaron som föräldraprenör är att kombinera jobb och ledighet. Under politikerveckan i Almedalen kombinerar jag exempelvis uppdrag som moderator med familjetid. Uppdragen täcker kostnaderna för semesterveckan i Visby. Min man och son följer med för andra året i rad och vi kombinerar kompetensutveckling, strandliv och mingel.Förra sommaren, när jag var nybliven föräldraprenör, insåg jag att det ofta var jag själv som lade en moralisk aspekt på det jag gjorde medan min son lekte för sig själv. Om han pysslade och jag läste en dagstidning i solen kändes det hela härligt. Men om jag istället läste mina mail eller skickade iväg en faktura fick jag dåligt samvete. Trots att det inte spelade någon roll för honom, blev det ena fint och det andra fult i mitt huvud. Den insikten och många fler har jag tagit med mig in i årets sommarmånader men också delat med mig av i boken Föräldraprenör!

Att kombinera ledighet och jobb är vanligt bland oss företagande föräldrar. Det är en av de saker som sticker ut i boken jag skrivit: Vi är många som är hemma med våra barn utan att det någonsin syns i statistiken hos Försäkringskassan. Bland mina intervjupersoner är det inte ovanligt att de aldrig tagit ut en vabb-dag eller utnyttjar sin rätt till trygghetssystemen, eftersom krånglet inte gör att det är värt det.

Samtidigt får den frihet som företagandet innebär inte blir en fälla. Det gäller att i vissa perioder också ta ledigt. Jobbhjärnan kan inte vara påslagen konstant. Men att vara ledig är ansträngande: Jag behöver bestämma mig, tvinga mig att inte ständigt besöka sociala medier, låta bli att skicka idéer till en kollega eller kanske låta bli att be om inloggningen till det trådlösa nätverket på hotellet jag bor på.

De företagare som säger att de inte kan vara lediga tar antingen sig själva på för stort allvar eller så har de byggt upp sin verksamhet på fel sätt.

Angeli S Hederberg 

Fotnot: Begreppet föräldraprenör är lanserat av mig, Angeli S Hederberg, och är en sammansättning av orden förälder och entreprenör.