Under tre dagar har ProcessRum arbetat med organisationsutveckling i Kaukasus, Ryssland. Uppdraget projektleds av Svenska Freds, finaniseras av SIDA och syftar till att utveckla människorättsorganisationen Tjetjeniens Mödrar.

Det var en fantastisk erfarenhet att jobba med dessa små tandlösa, väderbitna tanter i sjal. Bakom den traditionella fasaden dolde sig oerhört skarpa och effektiva kvinnor som ville utveckla sin förening. Jag har aldrig blivit så imponerad någonsin! Men som de sa: ”Vi måste vara effektiva. Vi vet aldrig vad som händer. Kanske kan vi inte ses igen på länge, kanske händer något som gör att föreningen inte ens får finnas kvar”. Här finns mycket för oss i väst att lära oss om att arbeta tidseffektivt!

Det ger perspektiv på livet att jobba med en grupp människor som blivit av med sina familjemedlemmar i kriget. Det är smärtsamt att höra deras historier, men samtidigt oerhört inspirerande att se hur de orkar fortsätta trots hot, våld och tortyr. Konflikten i Tjetjenien har pågått i hundratals år och tusentals människor försvinner varje år under mystiska omständigheter om nätterna eller på väg till arbetet.


Att arbeta i Ryssland var som att stiga in i en helt annan värld. Forna tider levde kvar i enorma byggnader och torg från sovjettiden. Samtidigt var allt fallfärdigt och vi var tvungna att ha passet och ett registreringsbevis med oss från hotellet så fort vi rörde oss utanför området, ifall polisen skulle stoppa oss.

Vi bodde på en kurort, i närheten av kaukasus bergskedja. Maten kändes som om den kom från 1900-talets början m rotfrukter, kokt kött och te. Men det fanns också lokala delikatesser som rökta ostar, speciellt tillagad kyckling och ryskt öl.

Gammalt mötte nytt när dessa muslimska kvinnor som bad fem gånger om dagen plötsligt plockade upp en mobiltelefon av senaste modell. Trots kulturskillnaderna fann vi varandra. Vi konsulter bidrog med metoder för att utveckla deras förening, formulera budskap, sätta mål och prioritera. Tänk er dessa 20 kvinnor mellan 23 och 65 år sitta och göra en swot-analys på sin förenining! Och när de gjorde riskanalys var det verkliga hot som fängelse, krig, och bristen på föreningsfrihet som diskuterades.

Projektet var sponsrat av SIDA och vi ska förhoppningsvis får ProcessRum delta två gånger till de närmsta två åren. Det här var demokratiutveckling på hög nivå!!